bijgerecht (4 personen) vegetarisch
Lekker bij de venkel-aardappelsoep, het piripiri piepkuiken en de makreel.
- 11⁄2 tl gedroogde gist
- 1 tl suiker
- 200 ml melk, handwarm + extra
- 260 g bloem + extra voor uitrollen
- 75 g polenta + extra voor bestrooien
- 11⁄2 tl zout
- sesam-, maan- of komijnzaad voor bestrooien
Doe de gist en suiker in een kom en roer de handwarme melk erdoor. Laat het mengsel 5 min. staan.
Doe alle overige ingrediënten in een ruime kom en druk er een holletje in. Giet het melkmengsel erbij en meng goed met een vork. Vorm een bal van het mengsel en kneed het nog ± 5-7 min. door tot het een soepel deeg is. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen op een lauwwarme plek of totdat de hoeveelheid is verdubbeld. Kneed nog eens door en verdeel in 8 bolletjes. Maak de bolletjes mooi rond, zodat je ze makkelijker rond kunt uitrollen. Rol de bolletjes op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot cirkels van 12-15 cm Ø. Bestrijk ze met wat melk en bestrooi met zaadjes naar keuze. Prik ze meerdere malen in met een vork. Rooster de broodjes met 2-3 tegelijk op het rooster van de hete barbecue (of op een platte grillplaat) tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je er op klopt. Keer ze halverwege. Je kunt ze zelfs in een pan roosteren, zorg er dan voor dat de bodem flink heet is en bestrooi de bodem licht met maïsmeel (polenta).
Bereiden ± 15 min.
grillen ± 12 min.
wachten 1 uur.