drank (voor 6 personen)
- ½ liter water
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 3-4 pimentbessen (of pimentpoeder).
- 1 fles (lekkere) rode wijn
- 250 ml port
- 1 eetlepel suiker (je kan ook kiezen voor honing)
- 2 citroenen
Voor de basis variant kan je hem bereiden zonder pimentbessen en port.
Zet de ½ liter water op samen met 1 kaneelstokje, de 6 kruidnagels, de citroen (in partjes) en de pimentbessen of het pimentpoeder. Breng dit aan de kook. Zodra het kookt nog een minuut of 20 zachtjes laten pruttelen. Schenk het vocht door een zeef zodat je de kruiden er uit zeeft. Voeg na het zeven een lekkere fles rode wijn bij, gevolgd door 250 ml port en 1 el suiker. Dan alles goed mengen en verwarmen, maar niet laten koken want dan vervliegt de alcohol. Uiteindelijk de gluhwein versieren met een stukje citroen. Heet serveren!
Tip: Glühwein is ook geschikt om stoofpeertjes mee te maken. Of kook een restant glühwein met wat extra suiker in tot een siroop. Lekker over roomijs, met partjes peer.